Закон за банкрута на физическите лица в България или пандемия от самоубийства?!

Настоящата пандемия предполага множество въпроси от рода на: “ Как ще се справим с натрупаните ни задължения по кредити, към комуналните предприятия, към приятели помогнали ни с пари ? “ ; “ Ако до пандемията бяха отворени вратите навън и можех да си търся късмета в чужбина, какво ще става в бъдеще? “ ; “ Какво да правя, ако наследодател ми остави само дългове ? “ и много други .

Има разнообразни икономически инструменти, които да се опитат да дадат отговор на поставените въпроси. “ Лошото “ е, че те са измислени в други времена !

Сега, когато непрекъснато се говори за световна рецесия /забавяне в икономическото развитие/ и се мисли, само как да се увеличи потреблението, след като човечеството оцелее, е на дневен ред въпроса за всеки човек! Как да си постави цели за след ден,седмица, месец! И какви трябва да бъдат те?

Сега е ясно, че целта е да запазим себе си, близките си, колегите си !

А, после!

Един от мрачните сценарии, понастоящем е, че много хора, у нас, а и по света ще останат без работа! Спестяванията ще бъдат похарчени! Бюджета на държавата ще бъде доста изтънял! Нищо чудно , фискалният резерв да се стопи. Изнесените, през последните тридесет години капитали, ще си останат пак в чужди ръце. Въпреки мерките на УС на БНБ износът на капитали зад граница, може би ще бъде затруднен, но не и преустановен!

В момента в публичното пространство не се коментират съвкупните спестявания на населението! Много критики към управляващите, през последните десетилетия, могат да бъдат отправени, че не потърсиха икономически лостове тези пари да работят, видимо, за развитието на националната икономика, а не само за някои от “ именитети “ ни олигарси.

Пишейки тези редове, много ясно съзнавам, че не казвам нищо ново! Но, споделените въпроси, се отнасят и до мен самия!

За да си отговоря на въпросите, желая да споделя моето мнение за неизползвания инструментариум на банкрута/ несъстоятелността/ на физическите лица!

Преди много години гледах един ,от последните за мен, полски филми. Не си спомням заглавието. Беше, преди падането на “ Берлинската стена „. Главният герой, беше обеднял помешчик, успешно превърнал се в спекулативен буржоа! Мъжът направи много грешни търговски сделки и в края на филма се самоуби, остави съпруга и деца на улицата.Тогава не се замислих над причините, които доведоха героят във филма до решението да се прости с живота си! Радвах се на отличната игра на артистите!

Преди няколко месеца, от този свят си отиде мой добър познат от студентските години. Казаха’ че се е простил с живота си, по подобни на филмовия герой причини! Трябва ли да очакваме подобен ход от наши съграждани?! Тъжно ми е да го споделя, но лично аз очаквам ,че ще има такива самоубийствени мисли, последвани от потегляне към “ онзи “ свят!

Ето,защо предлагам, да развием дискусия по поставения като заглавие въпрос. Смятам, че е крайно време, Народното събрание да приеме закон за банкрута на физическите лица!

Някой, може да каже, че не му е сега времето!

В отговор на това твърдение, цитирам следния пасаж, от монографията “ Действие на договора по отношение на лицата „, автор Таня Йосифова, изд.“Сиби“, София 2019 г.: „Действието на договора е израз на свободната воля на индивида и свободата може да бъде ограничавана от самия него. Ако е станал длъжник или кредитор , това е така, защото сам е поискал, и то в границите, в които свободно е изразил своята воля. След като е поискал обаче, той следва да изпълни всички задължения, които е поел със своето съгласие“. Какво ще става, когато не можеш да изпълниш задълженията, които сам си поел!

Смятам, че на този въпрос е необходимо да се отговори подобаващо със Закон за банкрута на физическите лица! А Вие как мислите?!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *