Полезни цитати, за народа, политиците, парламента и безвремието ни!

Както, пита често народът ни: Защо всеки път да откриваме колелото?!

По – просто и временапомнящо е, вместо да си чешеш главата, какво и с кого да споделиш , да цитираш други, по-умни и целенасочени хора!

Попаднах на книгата със заглавие “ Пропуканата България“ от уважавания от мен, Тони Николов, когото не познавам лично, но съм удивен от познанията му, в различни области, от дипломатичното му говорене и умерен сарказъм!

Не зная, дали ще ме погнат по ЗАПСП, но ще си позволя да препиша някои цитати от книгата, изд. от „Хермес“, през 2015 г.

Цитирам:“ 1.Идва време, когато политическата бюрокрация няма власт над нивелираното общество: 2. За подобни режими е характерна тяхната историческа неуравновесеност. Подтик за възникването на гражданското общество са винаги някои ексцентричности на историята, често последици от случайни социални процеси или решения; 3. Важно е обръщането на политическото внимание към конкретния човек ( заб: не ви ли напомня един друг лозунг от близкото минало:“ Човек за човека е брат“).

Втори цитат от “ А сега накъде“, 21.02.2013 г.“ Според протестиращите ( без лидери и организационна структура) е поставено началото на демонтирането на цялата политическа система. Настоява се нито една от партиите , участвали през последните 23 години във властта, да сформира правителство; за гражданско управление чрез кръгли маси; за свикване на Велико народно събрание; за 240 мажоритарни депутати; за Нов Народен съд и…“

Както е модерно да се казва „дежа вю“!

Затова не ми е много ясно, когато “ по- изявените“ от днешните протестиращи отговарят на въпроса: “ Какво следва след “ оставките“?, с думите – първо оставките да бъдат подадени, а след това ще му мислим; кога ще дойде времето за осмисляне на бъдещето?! “ И още от сега на хоризонта започва да се мержелее една много, ама много широка коалиция , от ония, които биват заченати в популизъм и все завършват в кавга за постните дробчета„.

Не трябва да тръгваме отново по пътя на утопията!

Политиката се прави от хора!

Трябва да имаме избор, но от коя прослойка – учени, бизнесмени, свещеници, майки на деца с увреждания, неграмотни, емигранти или да чакаме отново “ месията“, било от Изтока или Запада, а що не от Юга или Севера, за да може да ни “ оправи „!

Важните въпроси не от днес са : Какво означава корупция, кой корумпира и кой е корумпираният? Как трябва да прекършим хилядоглавата ламя, наречена корупция( заб: от вчера се питам , кога “ Асоциацията на индустриалния капитал в България “ разбра, че имало корупция)? ; Защо три пъти гласувахме за ГЕРБ, макар, че и досега има хора, които не знаят какво се крие зад съкращението, а то означава граждани за европейско развитие ( на какво) България?; Сега ли се намери главен прокурор, който да забележи, че много хора, които не работят карат коли за милиони; Що е това обществена поръчка и кой може да я изпълни ? и много други и т.н. и т.н.

Основният извод е, че народът е суверен само на книга, защото това понятие народ, е вече много, ама много овехтяло, както и не сбъдналото се у нас “ гражданско общество“.

И тук стигаме до края на цитатника!

Защото всеки един от нас трябва да си отговори на въпроса: “ Какво да се прави?“

Ще кажа, по памет: малки действия от много хора, могат да променят ИЗБОРА!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *